وبلاگ دکتر علی بیت اللهی Dr. Ali Beitollahi Weblog

برای موفقیت سه کار لازمست: اول تلاش، دوم تلاش، سوم تلاش

وبلاگ دکتر علی بیت اللهی Dr. Ali Beitollahi Weblog

برای موفقیت سه کار لازمست: اول تلاش، دوم تلاش، سوم تلاش

پیش بینی زلزله برنامه ای در رادیو ایران

روز سه شنبه 89/3/11 در مورد پیش بینی زلزله مصاحبه ای با رادیو ایران داشتم. در این برنامه در مورد اعلام آقای دکتر فاطمی عقدا مبنی بر توانمندی ایشان و گروه همکار ایشان در مورد یافته های جدید و پیشرفت های فراتر از سایر کشورها در زمینه پیش بینی زلزله صحبت شد. ابتدا صحبت های آقای دکتر فاطمی عقدا پخش گردید که در آن ایشان اعلام می کنند که بمراتب بیش از سایر کشورها در این زمینه ( پیش بینی زلزله ) جلو رفته اند ولی متاسفانه تا کنون اینجانب از کلیات و جزئیات کار ایشان و گروه ایشان بی اطلاعم، اینجانب از صمیم قلب آرزومندم که روزی بتوان به این مهم دست یافت و بخصوص که این موفقیت نصیب کشورما گردد. امیدواریم این عزیزان حداقل بصورت کلی اعلام نمایند که بالاخره کدام پارامترها و فاکتورها و مولفه ها و متغیرهائی را اندازه می گیرند تا به این مهم دست پیدا کنند و اینکه آیا واقعا مفهوم چند جوابی بودن بسیاری از پیش نشانگرهای زلزله را در نظر می گیرند یا نه؟ و مواردی از این قبیل که بنده فکر می کنم حداقل بیان کلیات آن نمی تواند مشکلی ایجاد کند. در ادامه برنامه آقای دکتر ناطقی الهی صحبت فرمودند، نگرانی ایشان بیشتر در این محور بود که مبادا چنین ادعاهائی مسئولین مملکت را از فکر ساخت و ساز مقاوم در برابر زلزله و مقاوم سازی و مجموعه اقدامات مهندسی به سوی مسیرهای نامطمئن دیگری هدایت کند. ایشان اعلام فرمودند که تاکنون بشر در زمینه پیش بینی زلزله به موفقیتی دست پیدا نکرده است و پیش بینی زلزله آنچنان دارای ابعاد پیچیده ای است که انجام آن غیر ممکن و یا به این زودی ها ناممکن می نماید. در انتها در مورد نظر اینجانب سوال بعمل آمد، نظر من در خصوص پیش بینی زلزله اینست که اولا اگر پیش بینی زلزله به فرض محقق هم شود تنها می توان با راه اندازی سامانه های هشدا جان انسان ها را نجات داد و خسارت های مالی و سازه ای آن کماکان وجود خواهد داشت بنا براین این نگرانی نباید وجود داشته باشد ( یا بدان صورت زیاد ) که در صورت توجه به مسئله پیش بینی زلزله ساخت و ساز مناسب و مقاوم فراموش خواهد شد. معتقدم که تحقیق بر روی پیش بینی زلزله نظیر سایر پژوهش های علمی دیگر می باید ادامه داشته باشد و بطور منفی نباید با این مسئله برخورد کرد. از طرف دیگر باید اذعان داشت که پیش بینی زلزله با توجه به عدم دسترسی به اعماق زمین و بررسی تنش های جمع شده در آن، پیچیدگی بسیار فراوان مکانیسم گسیختگی لایه های زمین، عدم قطعیت در پیش نشانگرهای زلزله و مواردی از این قبیل، کاریست بسیار سنگین و پیچیده و اعلام توانمندی در آن بصورت معین و شفاف و قابل اندازه گیری، بس مسئولیت آور و البته که مستحق تشویق و جایزه و تقدیر فراوان. لینک معرفی برنامه ما را در رادیو ایران می توانید اینجا ببینید.

آیا پیش بینی زلزله ممکن است؟

بنظر اغلب متخصصان، پیش بینی زلزله، بدان معنی که تعیین کنیم زلزله با چه بزرگائی و کجا و کی روی خواهد داد تا این زمان و با بضاعت علمی کنونی ناممکن است. در خصوص ضریب اعتبار پیش بینی زلزله مقاله ای را ارائه نموده ام که لینک آن را در پست های بعدی خواهم گذاشت. با اینوصف کار بر روی پیش بینی زلزله و پیش نشانگرهای زلزله ادامه دارد و تاکنون تا آنجا که من می دانم در هیچ جای دنیا ادعا نشده است که طبق آن تعریفی که در مورد پیش بینی زلزله بعمل آوردیم، زلزله ای را پیش بینی کرده باشند. روس ها، چینی ها، ژاپنی ها، یونانی ها، آمریکائی ها بطور فعالی در مورد انواع مختلف پیش نشانگرهای زلزله کار می کنند ولی نتیجه در خور توجهی را ارائه نکرده اند.

در داخل کشورمان نیز وضعیت به همین منوال است و نظر اغلب همکاران بر اینست که کار پیش بینی زلزله کاری است بس پیچیده و سنگین که نیازمند در نظر گرفتن مولفه ها و پارامترهای مختلفی است. بعبارت دیگر و آنگونه که نزد ژئوفیزیست ها معروف است مسائل معکوس ژئوفیزیکی تک جوابی نیستند و برای یکتائی آنها بایستی اطلاعات ژرفی از پدیده مورد نظر در دست داشت.نظیر علائم بالینی و نتایج آزمایشات و معاینات متعددی که طبیب از بیمار خود می باید بدست آورد تا بیماری را تشخیص دهد و صرفا استناد به یک علامت بالینی، تشخیص مطمئن بیماری را نمی تواند عملی سازد.
در این خصوص یکی از پژوهشگران کشورمان جناب آقای دکتر فاطمی عقدا در مصاحبه های اخیر خود، اعلام فرموده اند در امر پیش بینی زلزله به پیشرفت های بزرگی نائل آمده اند که امیدواریم همینگونه باشد، در اینصورت نام کشور ما بعنوان پیشرو دانش پیش بینی زلزله و بعنوان اولین کشور مطرح خواهد شد و مسلما این کار در صورت تائید علمی آن، در خور تحسین و تشویق بسیار بالائی خواهد بود. از طرف خودم باید بگویم که روش پیش بینی و معیارها و مبانی آن و پارامترهای اندازه گیری شونده در آن برای اینجانب روشن نیست که امید است بزودی این امر در جمع متخصصان طرح و به قضاوت گذارده شود و صد البته که از صمیم قلب آرزومند تحقق این امر از طرف یک ایرانی هستیم. حتما دوستان ما جنبه های دیگر این کار را در نظر گرفته اند و سازو کارهای مناسب را برای تفسیر علمی و واقع بینانه پدیده کاملا پیچیده زلزله مد نظر قرار خواهند داد. لینک مورد نظر را می توانید اینجا ببینید